Tilbake til startsiden

Grinidammen

 

Grinidammen er en oppdemmet dam i Lysakerelven, syd for Griniveien. Dammen ble anlagt i 1867 som mølledam til Grini mølle. Dammen ble modernisert i 1904, og er senere utbedret og rehabilitert flere ganger, senest i 2016.

Dammen har gitt navn til veien Grinidammen.

På Oslosiden er det friluftsområde og badeplasser mellom dammen og Harald Løvenskiolds vei. Det kan imidlertid være vanskelige strømforhold ved høy vannføring, og bading frarådes alltid i ett døgn etter kraftig regnvær. Elven ovenfor dammen har viktige plante- og fugleforekomster.

Etter 1961 gikk Eiksmarka vel og Røa vel sammen om vedlikeholdet av Grinidammen. Tidligere hadde Løvenskiold, som eide kraftstasjonen her, stått for vedlikeholdet.

I forbindelse med etableringen av Grini teglverk ble det bygget en steinkistedemning. Det finnes rester etter denne nede ved elven. Demningen var 1,5 meter høy, og fallet ble stort nok til å drive blåsebelgen som forsynte teglovnen med luft. En steinkistedemning består av en kasse, en kiste, med tømmervegger som er fylt med stein. På grunn av oppdemningen ble det dannet et lite våtmarksområde med et rikt plante- og dyreliv ved den øvre Grinidammen. Teglverket ble nedlagt i 1902, og demning ble fjernet snart etter. Demningen til Grini mølle ble imidlertid bygget opp med en betongkappe da elektrisitetsverket ble etablert i 1915, og våtmarksområdet ble bevart. Da demningen skulle forsterkes i 2016 ble imidlertid terskelen på demningen, ved en feil, senket
80 cm istedenfor 20 cm. Dermed tørket våtmarksområdet ut.


Kilder:

Espeland, Gard. (2002). Neste stopp Eiksmarka. Eiksmarka vel 1950−2000. Vellet

Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet

Lokalhistoriewiki

 

 



 

Grinidammen 2009. Sett fra nord. Til høyre ser vi et bolighus som var bolig for arbeidere ved Grini teglverk. Kilde: Bærum bibliotek
Grinidammen 2019. Sett fra syd. Foto: Knut Erik Skarning